STIL OP STROAT, VASTELAOVEND ANDERS

In de zomer van 2017 vroeg Rob Hodselmans me of ik de soundtrack wilde maken voor zijn documentaire ‘Nao ’t Zuuje’. Ik kende Rob al een tijdje. De eerste keer dat ik zijn naam hoorde was ergens in de jaren negentig via pianist Glenn Corneille. Rob had voor het programma ‘Sportpaleis De Jong’ een reportage gemaakt over Glenn en zijn broer Dogan, die destijds aanvoerder was van de Venlose voetbalclub VVV. Het is een prachtig en ook grappig filmpje waarbij Glenn en Dogan in gesprek zijn en elkaar de bal toespelen terwijl Glenn de ene na de andere pianogroove uit de kast haalt. Bekijk het maar eens via YouTube: ‘Duet voor piano en bal’. In diezelfde periode liet Glenn me vol trots een keer een opname horen waar hij zanger Funs van Grinsven begeleidde in diens lied ‘Venlo Stedje’. Glenn was een groot liefhebber van de Venlose Vastelaovend. Die opname van Funs van Grinsven met Glenn aan de piano is ook te horen in ‘Nao ’t Zuuje’ . Een prachtige documentaire waarin prins Lex, zijn adjudanten en een aantal gepassioneerde Vastelaovesvierders gevolgd worden gedurende dit volksfeest in Venlo. Ik mocht dus de muziek maken voor deze film en in één van de eerste scènes gaat mijn intro op ‘Venlo Stedje’ bijna ongemerkt over in de versie van Funs en Glenn. Voor mij zit één van de meest emotionele momenten dus al aan het begin van deze boeiende documentaire. Na de prémière voorstelling in Theater de Maaspoort in januari 2018 liep ik de zaal uit en stond ik even roerloos bij de vleugel in de Glenn Corneille foyer. Dat jaar vierde ik Vastelaovend niet alleen in Horst bij de Dreumels maar ook in Venlo. Ook in 2019 en 2020 was ik in Venlo te vinden. Dit keer samen met mijn vrouw, die ik had leren kennen via de film. We vierden vooral buiten en in de café’s Take Five en De Klep. Dit jaar zal het een stuk stiller zijn op straat. Het is wat het is. Maar niet altijd wat het lijkt. Dat bracht me op het idee om een aantal van de piano miniatuurtjes die ik speelde voor ‘Nao ’t Zuuje’ aangevuld met een aantal korte, meditatieve improvisaties uit brengen onder de titel ‘Stil op Straot, Vastelaovend anders’. Ingetogen muziek om iets van die stilte van dit jaar in te vullen met pianoklanken die geïnspireerd zijn op Vastelaoves leedjes, maar dan anders.