Wandern in Concertgebouw: Sef Thissen en Egbert Derix op muzikale voetreis

Uit het persbericht:

Begin 2017 presenteerden bariton Sef Thissen en componist-pianist Egbert Derix hun liederencyclus Wandern, het eerste station van een nieuwe muzikale samenwerking. In februari werd de integrale cyclus van vijftien liederen in het Concertgebouw in Amsterdam op cd gezet. In april stonden de eerste concerten op het programma: 21 april in Domani in Venlo en 23 april in Cambrinus in Horst.

Sef en Egbert

Egbert Derix & Sef Thissen (foto compilatie Jan de Bruijn)

Thissen en Derix leerden elkaar 2015 kennen tijdens een benefietconcert voor vluchtelingen. Beiden bleken gefascineerd door de traditie van het Duitse lied (Beethoven, Schubert, Schumann, Wolf, maar ook Falco en Grönemeyer) waarin ‘wandern’ (wandelen, zwerven, rondtrekken) een Leitmotiv is. Ook de keuze voor de Duitse taal en de akoestiek van het Concertgebouw passen bij ‘das Lied’.

De cyclus is grotendeels gebaseerd op teksten van journalist/schrijver Jan Derix (1936-2009), de vader van Egbert. Egbert Derix vertaalde de teksten in het Duits en zette ze op muziek. Het gaat om gedichten die Jan Derix schreef in de periode 1956-1958. Vaak geschreven tijdens nachtdiensten op de redactie van de krant waar hij werkte.

Ook liedteksten van de singer-songwriters Ton Engels en Frans Pollux en een gedicht van de Italiaanse dichter Mario Argante (wiens familie midden vorige eeuw in Venlo belandde) vertaalde Derix en voorzag hij van muziek. Enkele op muziek gezette eigen Duitse gedichten en een Duits gedicht van zijn broer, filosoof-schrijver Govert Derix, completeren het project.

Wandern ontwikkelde zich tot een nomadisch avontuur waarin vele wegen samenkomen. Derix en Thissen beleven het als een eclectisch samengaan van dichtkunst, klassieke zang, piano, compositie en improvisatie. Beiden ervaren Wandern als één van de meest inspirerende en dankbare avonturen die ze tot dusver ondernamen.

thumbnail_Jan Derix en zoon Egbert 1969 liggend 1

Jan Derix en Egbert Derix in 1969

Thissen verdiende zijn sporen o.a. met Opera 2.0 (de opera’s El Rey en De berg van Tom), optredens met de Wiener Kammersymphonie e`n de zeer succesvolle Viva Classic Live-concerten. Derix is bekend van muzikale samenwerkingen met o.a. Iain Matthews, John Helliwell (Supertramp), Eric Vloeimans, Renée van Wegberg, Marillion en Fish. Samen met Gerard van Maasakkers ontving hij in 2012 de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste theaterlied. Zijn laatste cd, Falco, ontving unaniem lovende beoordelingen en werd door het toonaangevende blad MusicMaker vergeleken met het Köln Concert van Keith Jarrett.

De recensies van de vakpers en reacties van het publiek zijn tot op heden erg enthousiast. Er zijn plannen om Wandern ook buiten Nederland uit te gaan voeren en samenwerkingen aan te gaan met orkesten en koren.

Filmmaker Ruud Lenssen maakte een documentaire over de achtergronden van de liedcyclus onder de titel ‘Wandern, dichter bij vader’. De documentaire werd o.a. uitgezonden door L1 tv.
 

Wandern

Wandern in einem verschneiten Wald
ist ein Ausrufezeichen setzen
hinter einen Satz voller Ungeduld
Ich lasse mich Schritt für Schritt
zurück in meinen Spuren
Oorspronkelijke Nederlandse tekst: Jan Derix (1958)
Vertaling: Egbert Derix (2016)