Nao ’t Zuuje

Vlak voordat ’t Dreejspan 2017 van Venloosch Vastelaoves Gezelschap Jocus het daglicht zag op d’n Hofbal, begonnen filmmaker Rob Hodselmans en producent Pieter Kuijpers met de opnames van de documentaire ‘Nao ’t Zuuje’. Het was de wens van Prins Lex I en zijn adjudanten Dick en Martijn om een docu te maken over vastelaovend. Een film over de mensen die het feest vieren en beleven, want de vierders zijn de vastelaovend.

Egbert componeerde, arrangeerde en speelde de filmmuziek voor deze documentaire gebaseerd op en aantal Venlose vastelaoves liedjes.

Op zaterdag 6 januari ging deze vastelaovesfilm in première in De Maaspoort in Venlo. Op 8 februari volgt uitzending door NPO 3. Verder draait de film ook op het Limburg Film Festival en aansluitend een maand lang in CityCinema.

nao t zuuje

Ligconcerten 25 januari

Poppodium Grenswerk organiseert samen met pianist Egbert Derix en regisseur Rob Hodselmans twee ligconcerten waarin de soundtrack van de documentaire Nao ’t Zuuje centraal staat. Bezoekers kunnen zelf een matje, kussen of slaapzak meenemen om op te liggen. De documentaire Nao ’t Zuuje gaat op 6 januari in première. Hodselmans maakte de beelden afgelopen vastelaovend, met prins Lex Uiting in het middelpunt. Naast Lex komen een aantal andere Venlose personages aan bod.

De soundtrack bestaat uit Venlose vastelaovesleedjes, gespeeld op de piano door jazzpianist Egbert Derix. Hodselmans: ‘Omdat de muziek zo’n belangrijke rol speelt bij de beleving van vastelaovend heb ik elke hoofdpersoon gevraagd naar hun favoriete vastelaovesleedje, dat ook nog betrekking heeft op de situatie waar ze op dit moment inzitten.’ Egbert Derix bewerkte die liedjes vervolgens voor de piano: ‘Binnen de leedjes heb ik een sfeer gezocht die bij hun persoonlijke verhaal past. Soms ingetogen of uitbundig, soms melancholiek of meditatief.’ Tijdens het concert staat de piano centraal opgesteld in de zaal. Bezoekers kunnen een plekje zoeken om de piano heen en liggend of zittend naar de muziek luisteren.