Nieuw album ‘Boomasiel’ is er!!

BOOMASIEL, ONS LANDSCHAP IN BEWEGING

Het begin voor dit nieuwe muzikale project ligt in 2015 toen dichter Frans Budé me vroeg zijn gedicht ‘Lied van de twee bomen’ op muziek te zetten ten bate van een tentoonstelling in het Venlose museum van Bommel van Dam. Tijdens de opening van een expositie met schilderijen van Willy Gorissen voerden Baer Traa en ik de nieuwe compositie ‘Lied van de twee bomen’ uit en dat smaakte naar meer. Sinds die tijd deelden Baer en ik vaker het podium.

Toen mijn broer Govert in 2018 zijn dichtbundel ‘Boomasiel’ uitbracht viel het voor mij op zijn plek: ik zou een album opnemen waarbij ik Nederlandse gedichten op muziek ging zetten. Het werden gedichten van Frans Budé , mijn broer Govert, Louis Lehmann, Geert van den Munckhof, Herman Verweij en mijzelf. Het gedicht ‘Honger’ van Daan Kmiecik inspireerde me samen met Chick Corea’s ‘Children’s Songs’ tot een nieuwe compositie voor piano en tenorsax. Ook vroeg ik Tsead Bruinja, ooit dichter des Vaderlands en net als ik fan van Marillion en Fish, om een Friese vertaling te maken van de Marillion song ‘Pseudo Silk Kimono’.

Inmiddels zit een intensieve periode van componeren, repeteren, arrangeren en opnemen erop en ik ben heel blij met het resultaat. Frans Budé schreef een prachtig voorwoord en Daan Kmiecik verzorgde met illustraties en fotografie het artwork voor het album.

Zoals bij al mijn muzikale bezigheden heb ik het ook dit keer dicht bij mezelf en bij huis gehouden. Hoewel ‘dicht bij thuis’ voor mij de lading beter dekt.  De musici die meewerken zijn stuk voor stuk mensen die ik al jaren ken en met de meesten ervan heb ik al vaak samengewerkt op het podium en in de studio.

De op muziek gezette gedichten worden deels gezongen en gesproken. Gezongen door Baer Traa en Marion Steeghs. Gesproken door Huub Stapel en Tsead Bruinja draagt ‘Pseudo Silk Kimono’ prachtig voor. Huub Stapel in niet alleen een groot acteur en bijzondere man maar is voor mij ook een link naar mijn vader Jan Derix, van wie ik eerder gedichten in het Duits vertaalde voor de liedcyclus ‘Wandern’ die ik met bariton Sef Thissen opnam in het Concertgebouw. Huub Stapel speelde in 1994 in de KRO minserie ‘De Partizanen’  waarvan het scenario grotendeels is gebaseerd op een boek van mijn vader, ‘De Bospartizanen van Baarlo’.

Verder was ‘Boomasiel’ een perfecte setting om eindelijk eens samen te werken met één van mijn favoriete muzikanten, de Noor Bendik Hofseth die ooit Michael Brecker als saxofonist bij de band Steps Ahead opvolgde. Naast Bendik zijn ook bassist Eric Coenen, gitarist Ton Engels en saxofonist Leo Janssen , met wie ik het duo ‘Angeli’ vorm, te horen. Voor een aantal gedichten arrangeerde ik voor strijkkwartet en kwintet (met daarin o.a. Yvonne van de Pol, Marie José en Jo Didderen).

De thematiek van de gedichten is heel verschillend maar ze gaan allemaal over inzichten, levensvragen, de liefde, de muziek en de natuur, en zijn in die zin een ode aan het landschap in ons en het landschap om ons heen.

De opnames vonden plaats bij Kerani Music in Stein, in de Cosmic Orchestra studio van Mark Pütz, met Bendik Hofseth in Oslo en in mijn eigen huiskamer studio in Horst. Wederom weer veel dank aan Arno op den Camp voor zijn tijd en vakmanschap. Op ‘Boomasiel’ is naast Nederlands en Fries ook gezongen Venloos en Horster dialect te horen. Heel dicht bij huis en dicht bij thuis dus.

Mocht je het album willen ontvangen stuur me even een berichtje via egbertderix@hotmail.com